13 nov. CONAF susține mediul de afaceri: unitățile protejate și procedura de autorizare adoptate de autorități
****CONAF a militat pentru modificarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap cât și pentru nevoia aprobării procedurii de autorizare a unităților protejate
Din această săptămână, unitățile protejate pot beneficia de procedura de autorizare, asta după ce CONAF a susținut și militat alături de CNDR și Ability Hub, în cadrul unei dezbateri la finele lunii octombrie, importanța elaborării normelor de aplicare. În acest context a fost semnalat reprezentanților Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), faptul că, în ciuda modificărilor aduse Legii 448/2006, în luna august, nici angajatorii și nici angajații nu pot beneficia de un cadru legislativ benefic, dacă nu sunt elaborate normele de implementare aferente.
Semnalul de alarmă tras a avut efectul scontat, astfel că la începutul acestei săptămâni, au fost elaborate normele de aplicare ale Legii 448/2006, act normativ care a fost modificat în luna august ca urmare a dezbaterilor PACTUL PENTRU MUNCĂ inițiate tot de CONAF.
Mai exact, CONAF a susținut în fața autorităților nevoia de implementare a unui pachet de măsuri economice pentru relansarea economiei. Printre setul de măsuri care au avut în vedere stimuli pentru angajați și angajatori, CONAF a promovat nevoia de reintroducere a unităților protejate, care dau companiilor posibilitatea de a folosi taxa de solidaritate pentru cumpărarea de produse și servicii.
În urma acestui demers, în august 2020, legea 448/2006 a fost modificată, astfel că jumătate din contribuția la fondul de handicap poate fi folosită pentru cumpărarea de produse și servicii, prin unități protejate.
Cristina Chiriac, președinte CONAF, a declarat “Este nevoie de consens legislativ și de dialog, între entitățile statului, ONG-urile de profil și persoanele cu dizabilități, pentru a înțelege și amplifica potențialul acestei categorii vulnerabile. Am reușit să transmitem un mesaj clar autorităților care au fost pe recepție si au susținut aceste măsuri. Astfel, au fost reintroduse în legislație unitățile protejate și elaborată procedura de acreditare a acestora. Avantaje fiscale pot fi transformate în produse și servicii calitative, care să aducă plus valoare atât companiilor care susțin prin achiziții unitățile protejate, cât și persoanelor cu dizabilități care își pot găsi locuri de muncă stabile, adaptate și protejate”.
În România, companiile care au peste 50 de angajați, au obligația, conform legii de a angaja persoane cu dizabilități, în procent de 4%, raportat la numărul total de angajați. În caz contrar, pentru fiecare loc de muncă neocupat de o persoană cu dizabilități, plătesc lunar, o taxă echivalentă cu salariul minim pe economie. În rândul membrilor CONAF, se numără entități specializate în acest sens, care sunt pregătite să depună documentația specifică în foarte scurt timp, și care au ca obiectiv viitor să susțină și alte entități interesate să se autorizeze.