PSD: PACTUL PENTRU MUNCĂ – o oportunitate pentru România

Membrii inițiativei Pactul Pentru Muncă (PPM) au avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții Partidului Social Democrat în cadrul căreia au discutat despre necesitatea elaborării unei strategii de ocupare a forței de muncă pe baza unor politici publice ancorate în realitatea economică actuală.

Foto

Reprezentanții PSD au salutat inițiativa PPM și au susținut propunerea unei colaborări strânse între mediul politic și mediul de afaceri, cu scopul menținerii resursei umane în România.

„PSD va organiza o discuție similară și cu reprezentanții sindicatelor în vederea semnării acestui Pact, care în opinia mea cuprinde liniile directoare ce vor trebui implementate pentru a asigura echilibrul dintre muncă și capital pe piața muncii din România. Vorbim în primul rând despre susținerea natalității și siguranța locurilor de muncă”, a declarat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.

În opinia reprezentanților PSD prioritățile pentru piața muncii în următorii 4 ani sunt menținerea unui cadru fiscal predictibil, concomitent cu implementarea unor scheme de ajutor de stat pentru zonele marginalizate, a unui sistem de vouchere pentru formarea profesională sau prime de instruire și planificare.

De asemenea, reprezentanții PSD au pus accentul pe valoarea muncii, pe reconversia profesională și pe nevoia de schimbare a legislației în concordanță cu noile modificări la nivel internațional. Pentru realizarea unui consens general, PSD va purta discuții similare și cu reprezentanții sindicatelor.

Din partea PSD au participat la discuții Marius Budăi, fost ministru al Muncii, Radu Oprea, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, precum și doi experți în economie, Cristian Socol și Adrian Câciu. Din partea mediului de afaceri au fost prezenți la întâlnire Cristina Chiriac, președinte CONAF, Nicoleta Munteanu, vicepreședinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor, Dragoș Anastasiu, președintele EUROLINES Group, Cătălin Niță ,director executiv FPPG, Ionel Borș, președinte CONPIROM și Călin Ile -vicepreședinte CONCORDIA.

PACTUL PENTRU MUNCĂ este un proiect de țară transpartinic, accentul fiind pus pe întărirea parteneriatului între mediul de afaceri și cel politic, în vederea identificării celor mai bune soluții care să conducă la modificări de natură să așeze piața forței de muncă în contextul macroeconomic general.

PACTUL PENTRU MUNCĂ reprezintă o inițiativă demarată în anul 2019 de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG). Din anul 2020 s-a alăturat, în calitate de partener strategic, Confederația Patronală CONCORDIA. Ulterior, pe parcursul proiectului s-au alăturat Confederația Patronală din Industria Română (CONPIROM), Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), Eurolines Romania Group, Academia de Studii Economice din București (ASE), Universitatea București și CA Magda Volonciu și Asociații.